REFLEXOTERAPIA

terapii naturiste, reflexoterapia, o telecomnda pentru cel mai complex sistem informational natural,


Fresca din mormantul lui Ankhmahar ( cea mai inalta functie a suitei faraonilor ) cunoscut ca si "mormantul medicului" din Saqqara, Egipt plina de reprezentari simbolice: formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta intelepciunea si invatatura, pasarile albe reprezinta pacea, sanatatea si prosperitatea


Este cert ca tehnica reflexoterapiei era cunoscuta in jurul anului 2300 iHr si folosita in acea vreme in Egipt

Sumar:
-Scurt istoric.
-Ce este reflexoterapia?
-Conceptul holistic. Teoria zonala
-Diagrama zonelor reflexogene, reflexologia palmara, reflexologia plantara
-Indicatii, contraindicatii
-Avantajele reflexoterapiei

Scurt istoric:
Este posibil ca reflexoterapia sa aiba cam aceeasi vechime ca si acupunctura, cam in jurul anului 4000ikHr, intrucat cele doua practici au numeroase principii comune.
Originile moderne ale reflexoterapiei,se infiripa pe la mijlocul secolului XV,cand filozoful,matematicianul si fizicianul Rene Descartes (1595-1650) postuleaza ideea ca " fiziologia trebuie inteleasa si explicata prin fenomene mecanice" pe care le-a denumit "reflexe".In 1860 medicii germani Metzgers, Muller, Kirchberg realizeaza stimularea unor puncte reflexe de pe piele. In 1893 medicul neurolog H.Head publica un articol despre zone hiperalgice aparute pe piele in anumite boli (astazi sunt cunoscute sub numele de zonele Head). Tot in aceasta perioada medicul englez J.Mackenzie stabileste rapoarte reflexe intre anumite organe si zone de pe piele. Barczewscki (1911) a folosit pentru prima data masajul digital al unor puncte de pe piele in scopuri terapeutice. O contributie importanta la dezvoltarea reflexoterapiei moderne a adus-o medicul american William H.Fitzgerald (1917), licentiat al Universitatii de Medicina din Vermont, care a lansat "teoria zonala" ce postula existenta a 10 zone energetice care impart corpul omenesc pe verticala, din cap pana la talpi; masand sau aplicand presiune pe anumite zone, Fitzgerald a constatat ca putea calma durerile din alte parti ale corpului.
Prietenul si sustinatorul sau, dr. J.Riley a contribuit la popularizarea descoperirilor dr. Fitzgerald, iar fizioterapeuta Eunice Ingham, incurajata la inceput de dr. Riley, a introdus reflexoterapia in sectia sa de fizioterapie si spre satisfactia sa profesionala a observat la pacientii tratati o imbunatatire a motilitatii, o accelerare a proceselor de vindecare; vestea succeselor sale s-a raspandit rapid, incat veneau oameni din intreaga America, pentru tratament. Eunice Ingham a scris primele carti de reflexoterapie, "Poverstiri pe care piciorele le pot spune"(1938) si "Povestiri pe care le-au spus picioarele" iar mai apoi a infiintat in Florida prima scoala specializata de reflexoterapeuti, Institutul International de Reflexologie, institut care functioneaza si astazi.
Jean Bossy, profesor francez de anatomie de la Facultatea de Medicina din Montpellier afirma: "masajul unui punct dureros dupa piele poate avea o actiune directa actionand pe o zona, dureroasa sau nu, printr-o actiune reflexogena care inhiba durerea indepartata,adesea viscerala"
Abatele Sebastian Kneipp, considerat un vindecator de geniu, a introdus terapia prin cura ce consta in plimbarea in picioarele goale prin roua diminetii. 
 
In practica curenta se foloseste masajul reflexogen pe diverse zone ale corpului: muschi, tesut conjunctiv, talpi, maini, ureche, mucoasa nazala. etc

Ce este reflexoterapia?

 Reflexoterapia sau zonoterapia cum a denumit-o dr.W.Fitzgerald este o practica straveche cu radacini orientale, ce are la baza reactia reflexa dintre un punct de pe piele aflat pe suprafata corpului intr-o anumita zona si un organ intern.

Cel dintai care a descoperit cresterea tonusului muscular intr-o anumita zona a corpului, in cazul inbolnavirii unui organ, a fost dr. Mackenzie (1911); el a observat  in timpul palparii o contractura neobisnuita in unele boli acute ( gastrita acuta, colecistita, bronsita, etc ) si care persista o bucata de vreme dupa vindecare; a mai observat ca suferintele unor organe se manifesta prin contracturi in acelasi loc; asa s-a ajuns sa se stabileasca organul bolnav si chiar suferinta sa, in functie de localizarea contracturii musculare; s-a mai constatat ca actionand prin masaj digital ( cel mai eficient ) asupra acestor contracturi se poate obtine ameliorarea suferintelor, iar in timp chiar vindecarea acestora.

Reflexodiagnosticul consta in palparea cu foarte multa rabdare a talpilor pentru a descoperi zonele sensibile, dureroase ce pot da indicatii despre functionalitatea unui organ proiectat in acel loc.

Reflexoterapia consta in masarea zonelor reflexogene pana la disparitia durerilor locale si a granulatiilor care exista sub pielea din acel loc; aceste depuneri reprezinta sedimente toxice de: acid uric, acid oxalic, deseuri rezultate din metabolism si care prin masaj vor fi puse in circulatie si eliminate. Uneori poate exista o depunere atat de masiva incat sa formeze placarde ca un calus intern, de aceea poate chiar sa nu apara durere la masaj, dar pe masura ce acestea incep sa se sfarame sa apara si durerea. Numai dupa cateva sedinte de reflexoterapie, cand putem sa apreciem modul de raspuns al pacientului la stimulii de tip reflex, capacitatea organismului de refacere cat si punerea in circulatie a depozitelor toxinice, vom putea eticheta organele bolnave si un eventual prognostic , caci reactivitatea personala ramane o mare necunoscuta !

Conceptul holistic. Teoria zonala ...
Conceptul holistic a fost introdus de un filozof sud-african, Jean Christian Smuts (1926) si reprezinta un concept filozofic global ce intedreaza fiinta umana ca fiind parte a unui intreg,"Totul este in Tot " si "Tot este in Toate"; fiecare celula are o viata proprie, dar in acelasi timp face parte din intregul corp, asa dupa cum corpul, sufletul si spiritul fac parte integranta dintr-un tot, care este Omul, iar acesta este o frantura din Univers. El, Microcosmosul, parte integranta din Macrocosmos.De pilda intr-un spermatozoid ( un infinitezimal de viata) exista codul genetic al unui Om intreg. Asa dupa cum in fiecare ciob de oglinda se reflecta intregul, tot asa in fiecare celula a organismuluji nostru este prezent intregul corp, cioburi de oglinda cu structura holografica.


Teoria zonala
a fost lansata de catre medicul american W.Fitzgerald, care a descoperit prezenta in organism a 10 zone energetice: aceste zone sunt longitudinale,intantizandu-se de la baza corpului ( picioare ) pana la crestetul capului si varfurile degetelor mainii, ridicand si intinzand mainile deasupra capului.

Cele 10 zone sunt impartite in 5 perechi numerotate de la 1 la 5 pe fiecare parte a corpului
►zona 1. se intinde dinvarful degetului mare de la mana pana la varful capului, apoi prin nari pana la degetul mare de la picior; aceasta zona include nasul, mai multe glande endocrine, esofagul, stomacul, coloana vertebrala, uterul, vezica urinara, anusul organele sexuale si inima pe stanga, plaman pe dreapta
►zona 2 se intinde de la degetul aratator pana la varful capului si de acolo coboara pana la al doilea deget de la picior ; cuprinde: ochii, sunusurile, amigdalele, glandele tiruida- paratiroide pe ambele parti, stomacul, inima, pancreasul doar pe stanga.
►zona 3 se intinde de la degetul mijlociu pana la cap, apoi coboara pana la al treilea deget de lapicior; cuprinde: ochii, anumite glande, plamanii, rinichii bilateral, stomacul numai pe stanga, apendicele, ficatul, vezica biliara numai pe dreapta
►zona 4 porneste de la inelar inspre cap si apoi coboara la al patrulea deget de la picior: cuprinde: pe dreapta- apendicele, ficatul, iar pe stanga umerul, urechea, plamanul
►zona 5 porneste de la degetul mic de la mana, pana la cap apoi ajunge la degetul mic de la picior; cuprinde: ficatul pe dreapta, urechile si ceafa bilateral
Hiroshi Motoyama medic veterinar japonez, a studiat zonele si meridianele de presopunctura si a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor de la degetele de la maini si de la picioare; pentru aceasta a folosit un aparat pentru masurarea impulsurilor electrice la nivelult terminatiilor meridianelor si a constatat ca daca un punct de pe meridian este blocat, fluxul energetic scade si in acel punct apare congestia . Majoritatea rerapiilor complementare se bazeaza pe principiul eliminarii blocajelor de flux energetic activand procesul de vindecare. In Japonia s-a nascut o noua specialitate denumita Socushindo, care se ocupa in mod exclusiv de folosirea piciorului in scop diagnotic si terapeutic.

In continuare:
Diagrama zonelor reflexogene...
Indicatiile si contraindicatiile reflexoterapiei..
Avantajele reflexoterapiei....


4).Diagrama zonelor reflexogene
La nivelul pielii, pe toata suprafata corpului, exista zone de proiectie a organelor interne, zonele reflexogene ; pielea se comporta ca un senzor urias in interrelatia cu lumea inconjuratoare;prin ea organismul se incarca de energie ancestrala si totodata elibereaza incarcatura negativa, reziduurile toxice accumulate in organism;pielea leaga lumea dinlauntrul nostru cu cea din afara, constituind o permanenta punte intre material, psihic si spiritual ;nevoia de atingere este ancestrala, se naste odata cu primul scancet si ramane instinctual toata viata (in timpul unui pericol oameni chiar necunoscuti se iau de mana) ; mangaierea, atingerea calmeaza,linisteste (copilul plange pentru ca se simte abandonat sit ace atunci cand este luat in brate, isi prinde parintele de mana ,pentru a se simti in siguranta, la multe popoare o strangere de mana, o imbratisare se pastreaza ca semn de salut, pace, cordialitate,iar in semn de respect se saruta mana) .

Despre zonele reflexogene, vom mai discuta la capitolul –Masaj terapeutic In continuare ne ocupam doar de reflexoterapia palmara (a mainilor) si plantara (a talpilor) 
 
 Mana este un generator de emisie energetica; cercetari efectuate cu aparatura speciala care studiaza emisia radianta a palmelor, au determinat ca la nivelul acestora se emit: ultrasunete,unde magnetice, electromagnetice, campuri electrostatice, energie calorica, radiatii de tip lasser, radiatii ultraviolete( asa s-ar putea explica motivul pentru care cu ajutorul palmelor se poate optimiza gustul apei ), emisii in frecventa undelor radio si gama (cu actiune nociva, care actioneaza probabil cand se ameninta pe cineva cu aratatorul ori cand se blestema cineva )
Un proverb spune ca “mana este sfanta” .Prin maini primim energia ancestrala atunci cand deschidem bratele spre Univers si tot prin maini primim miluire atunci cand le apropiem in semn de rugaciune, prin mainile noastre daruim iubire, binecuvantam, imbratisam, mangaiem, tratam, lovim, batem, blestemam si tot mainile sunt o unealta cu care Omul creeaza, construieste, desavarseste miracolul vietii
Cu toate ca palmele prezinta aceleasi zone reflexogene ca si talpa, la nivelul mainilor ,

   

diagnosticarea este greoaie si mai putin precisa; probabil activitatea zilnica la care sunt supuse palmele, scade sensibilitatea acestora ; totusi in caz de amputatie a membrelor inferioare, traumatisme, eczeme sau in oricare alta situatie care nu permite folosirea zonelor plantare (a talpilor) se poate inlocui si folosi reflexologia palmara

Cea mai fidela informatie in materie de diagnosticare si terapie se poate obtine prin masajul zonelor reflexogene de la nivelul talpilor _ reflexologia plantara
Talpa este cea pe care se sprijina toata greutatea corpului (degeaba s-o fi numind “talpa tarii”?), cea care ne ancoreaza in “realitate”(nu spunem de multe ori “sa fii cu picioarele pe Pamant”?),cea care leaga corpul material de ancestral si teluric; prin talpa avem legatura cu pamantul, ne eliberam de surplusul energiei electrostatice si ne incarcam cu energii benefice, seva adancurilor.
Talpile pot fi folosite in scop diagnostic (reflexo-diagnostic) sau terapeutic( reflexo-terapie)privind doua talpi alaturate se observa ca ele sunt o reprezentare exacta a corpului uman; talpile reflecta intocmai conformatia corpului :oamenii inalti si slabi au talpi lungi si subtiri, cei largi in spate au talpile mai late; talpa dreapta guverneaza partea dreapta a corpului iar talpa stanga pe cea stanga.

La nivelul talpilor exista practic proiectia intregului corp ,dupa cum o ilustreaza si diagramele (hartile) reflexogene plantare:►pe talpa dreapta se proiecteaza fiecare organ, functie si zona de pe partea dreapta a corpului exceptie face zona capului care se incruciseaza(respectiv:creier, emisfere cerebrale, hipofiza, hipotalamus, nas,ochi,urechi apartinand partii stangi a corpului le gasim dispuse pe piciorul drept) celelalte zone corespund intocmai:tiroida,timus,plaman drept, diafragma, vezica biliara, ficat,stomac pancreas, colon ascendant,transvers, intestin subtire, rinichi, glande suprarenale, vezica urinara, organe genitale, coloana vertebrala, umeri,solduri, genunchi, ;fiecare punct de pe picior este conectat la o zona specifica din organism
►pe talpa stanga exista proiectia zonei capului de pe jumatatea dreapta a corpului si organele existente pe jumatatea stanga a corpului, respectiv :tiroida,timus plaman stang, diafragma, inima,stomacul,duodenul,pancreasul,splina, colonel transvers, colonul descendent, sigmoidul, rectul, rinichi, glanda suprarenala, uretra, vezica urinara, organele genitale,plexul solar,coloana vertebrala, umeri,solduri,genunchi

►pe fetele dorsale si laterale zonele pe care se afla proiectia organelor este similara si perfect simetrica:fata,nerv trigemen,trahee,bronhii, plamani, peretele anterior al toracelui, coaste,sani,diafragma, limfa din jumatatea inferioara a corpului (pe fata interna) si limfa din jumatatea superioara (pe fata externa ) a piciorului

Cum actioneaza reflexoterapia?

Pe talpa exista peste 7000 de terminatii nervoase conectate la maduva .Cand stam cu picioarele in apa rece sau uzi la picioare, stranutam sau ne curge nasul ; este un mecanism reflex dirijat prin sistemul bioenergetic
Pielea si sistemul nervos ,in perioada embrionara se dezvolta din aceeasi foita ectodermica, deci au origine embrionara comuna; asa se face ca orice stimul de la nivelul pielii se transmite pe calea sistemului nervos catre creier si de acolo vin impulsuri catre organele interne

De cate ori in copilarie cand vi s-au inflamat amigdalele, bunica nu a frictionat  zona cefei, unde muschii erau foarte incordati?


5).Indicatiile reflexoterapiei

 


   Efectele reflexoterapiei:

►primul lucru pe care-l urmareste si realizeaza reflexoterapia este detoxifierea organismului (de fiecare data masajul se incepe cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor care vor fi dislocate :rinichi, ureter, vezica urinara, uretra),
►deblocarea stazelor energetice
►inbunatatirea circulatie locale si generale
►relaxare generala
►reincarcare energetica prin transfer energetic de la “mana cea sfanta” incarcata cu electricitate pozitiva ,specifica partii superioare a corpului care “face priza” cu piciorul,incarcat cu electricitate negativa, specifica partii inferioare a corpului.

Indicatii: Boli ale aparatului respirator (bronsite acute si cronice, astm bronsic, laringite, rinite, etc), Boli ale aparatului cardio-vascular:angina pectorala, nevroza cardiaca, tulburari circulatorii periferice, etc), Boli ale aparatului digestiv:gastrite, ulcer gastro-duodenal,colopatii, enteropatii, boli ale ficatului si vezicii biliare (hepatita acuta sau cronica, colecistite, dischinezii biliare, litiaze biliare, pancreatiteetc), Boli renale: glomerulo-nefrita, pielo-cistite, prostatita, adenoma de prostate, litiaza renala, etc, tulburari de dinamica sexuala, sterilitate, Boli endocrine si de metabolism, afectiuni neurologice, atacuri de panica, insomnii etc

Acest transfer energetic care are loc intre terapeut si pacient este benefic pacientului dar poate sa-i faca rau terapeutului.Acesta poate prelua incarcatura negativa . Noi toti convietuind laolalta, putem prelua din energiile negative care se creeaza in jurul nostru Ce se poate face? Exista mai multe modalitati de ocrotire : una dintre ele ar fi rugaciunea : nici o noua zi sa nu inceapa fara o rugaciune, sa nu se incheie fara o rugaciune ,cu multumire catre Bunul Dumnezeu pentru ziua incheiata
Ne putem apara cu o lumina imaginara alba ,gandind in acelasi timp “lumina alba stralucitoare de la Prea Bunul Dumnezeu ma apara”. Inainte de orice sedinta de terapie ganditi pozitiv, repetati in gand: “primesc doar energie pozitiva, benefica, daruiesc energie dor atat cat vreau, resping orice energie nociva, orice energie malefica” Dupa orice sedinta spalati-va pe maini cu apa rece (niciodata cu apa calda),
Un rol de ocrotire este detinut de halatul alb; culoarea alba are capacitatea de a absorbi vibratiile negative si le impiedica sa ajunca la corpul terapeutului


Contraindicatii :
exista cateva situatii in care reflexoterapia este contraindicate si anume in:
►insuficienta renala acuta ( rinichiul aflat in insuficienta nu poate face fata eliminarilor toxinice; trebuie aleasa o alta cale de tratament , de pilda Homeopatia care sa pregateasca in prealabil emonctoriile)
►infarct miocardic ( sangele abundent trimis catre inima ar determina agravarea infarctului)
►ulcer varicos ,infectii cutanate, rani in talpa pacientului, eczema, etc
►hemoragiile –crescand vascularizatia ,poate sa agraveze hemoragiile
►sarcina de ultim trimestru –poate favoriza declansarea travaliului, sau daca pe anumite zone s-ar impune atunci se evita zonele genitale, si se face masaj strict zonal ; ex:gastralgii(dureri la nivelul stomacului insotite de greturi puternice: se maseaza zona stomac-duoden-pancreas, ficat-vezica-biliara , tonifiere )
►in caz de fractura – se face masajul pe zona complementara sanatoasa de pe partea opusa (efectul se obtine pe principiul bilateralitatii)
►nu se recomanda sa se faca reflexoterapia imediat inainte sau dupa masa -pentru digestie fiind nevoie de o cantitate mare de energie iar reflexoterapia foloseste si ea energia pentru a o redistribui acolo unde este nevoie

6).Avantajele reflexoterapiei


►reflexoterapia poate fi aplicata tuturor categoriilor de varsta, profilactic (in scop de prevenire a imbolnavirilor) dar si terapeutic pentru afectiuni acute sau cronice
►complet lipsita de toxicitate
►actioneaza la nivelul fortei vitale, deci recunoaste capacitatea proprie de vindecare a organismului, nu doar amelioreaza ci si vindeca (prin refacerea circuitelor energetice si reluarea circulatiei sangelui in zona afectata, duce la accelerarea procesului de refacere a tesuturilor sau organelor lezate)
►este total neinvaziva, practic neprezentand nici un fel de risc
►este reconfortanta, revigoranta, creand o stare de bine si relaxare in tot corpul

Este atat de minunat sa stim ca puterea de vindecare sta in noi! Ca Dumnezeu este in noi si noi existam prin Dumnezeu! Trebuie doar sa punem mana si sa alinam, sa adaugam gandul si sa vindecam!

Autentificare
Cosul de cumparaturi

Total 0 RON

Terapia Naturii

Recomanda unui prieten